Nieuwe televisieserie over werken en ondernemen in de Eemshaven

24 mrt 2011

Na de zomervakantie start een vijftiendelige tv-serie met de voorlopige titel ´De Mensen van de Eemshaven´ op RTV Noord. Elke aflevering bevat portretten van mensen die werken in de Eemshaven, zoals medewerkers van toeleverings-bedrijven, mensen die aan de nieuwe energiecentrales bouwen, laders en lossers op de kades, beveiligers, stagiaires bij bedrijven, hoteliers, etc.  Maar ook de invloed van de stormachtige ontwikkelingen op de omgeving komt aan bod. De een bekijkt de groei met argusogen, terwijl de ander juist de kansen ziet.

´De Mensen van de Eemshaven´ wordt geproduceerd door de Groningse av-producent Pro-Time Broadcast & Content. De opnamen voor de serie starten in april. De televisieproductie wordt mogelijk gemaakt door Groningen Seaports, Provincie Groningen, Management Facilities Group, Nuon en RWE. Klik hier voor de trailer.

Grootste bouwput
De laatste jaren neemt de bedrijvigheid sterk toe, nadat het sinds de opening in 1973 decennia lang maar niet wilde vlotten in deze noordelijke zeehaven. Inmiddels wordt er voor ruim 6 miljard euro geïnvesteerd in nieuwe bedrijvigheid. Waarmee Groningen als een van de grootste bouwputten in Nederland de lijst van grote projecten aanvoert.
Bij veel inwoners van (Noord-) Nederland bestaat nog steeds het beeld van een lege, kale zeehaven waar maar niets echt tot bloei wil komen. Daarom moet deze serie bijdragen aan het nieuwe beeld van een Eemshaven die “booming” is.

Mensen
In de serie spelen inwoners en mensen die dagelijks op een of andere manier met de Eemshaven in aanraking komen, een centrale rol. Zij ondervinden namelijk aan den lijve hoe bijvoorbeeld de werkgelegenheid, de fysieke omgeving, economische perspectieven
en de sociale structuur verandert zowel in positieve als in negatieve zin. Want ook pijnpunten zullen in de serie bespreekbaar worden gemaakt. Zoals het veranderende landschap, maar ook het nijpende tekort aan geschoold personeel. In 2013 bestaat de Eemshaven 40 jaar. Wie had gedacht dat deze noordelijke haven - na al die jaren van weinig activiteit - een dergelijke stormachtige ontwikkeling zou meemaken. Al met al een goede aanleiding voor deze televisieserie.

Bron: Groningen Seaports

Nieuwsarchief