Nieuwe hoogspanningsmasten moeten stroomstoring in Europa voorkomen

30 jul 2007

Het Duitse E.ON bouwt twee reusachtige hoogspanningsmasten langs de Eems bij Weener. De energiereus investeert miljoenen euro’s om een tweede grote Europese stroomstoring te voorkomen.

Vorig jaar november kwamen miljoenen Europese huishoudens zonder stroom te zitten toen E.ON de elektriciteit korte tijd uitschakelde tussen Weener en Diele. Dit in verband met de passage van het cruiseschipt Norwegian Pearl die met de schoorstenen de laaghangende stroomkabels dreigde te raken. Toen het energiebedrijf de stroom weer wilde inschakelen, ging het mis.

E.ON woordvoerster Joelle Bouillon wil niet zeggen of de energiereus alleen opdraait voor de miljoenen klus. Peter Hackmann van de Meyer Werf is minder gereserveerd. ”Uiteraard betalen we mee. Hoeveel? Dat maken we niet bekend.”

De nieuwe masten hebben een lengte van 110 meter en zijn daarmee zeker dertig meter hoger dan de oude masten. Vanuit het schakelstation Meeden, bij Veendam, is het Nederlandse stroomnet aangesloten op het station Diele. Voor het Nederlandse stroomnet hebben de werkzaamheden geen gevolgen.
De energiemaatschappij heeft de achterliggende jaren zeker al vijftien keer het stroom moeten uitschakelen om een veilige passage van de cruiseschepen bij Diele en Weener te garanderen. Al die keren verliep dat zonder problemen.

De werkzaamheden aan de masten zijn in volle gang. Ze moeten klaar zijn voordat half september het nieuwste cruiseschip The Norwegian Gem richting de Eemshaven vertrekt.

Nieuwsarchief