Nederland nr. 1 in groei Europese gashandel

19 okt 2012

De energietarieven dalen volgend jaar als gevolg van de inkoopprijs van aardgas. Dat komt onder meer door een enorme toename van de internationale gashandel op de Nederlandse gashandelsplaats TTF. De prijs die hier tot stand komt door vraag en aanbod is behoorlijk lager dan de gasprijzen die gekoppeld zijn aan de geldende olieprijzen.

Gasunie CEO Paul van Gelder: 'Het TTF heeft zich in snel tempo ontwikkeld tot een van de meest aantrekkelijke handelsplaatsen voor gas. Dat blijkt ook uit de spectaculaire groei van het aantal internationale handelaren op TTF. Het laat zien dat de gasrotondestrategie van de Nederlandse overheid succesvol is. Want de toename van vraag en aanbod op de gashandelsplaats heeft een gunstig effect op de prijs die eindgebruikers voor hun gas betalen. Daar profiteren we met z’n allen van.'

Meest liquide gashub

De aantrekkelijkheid van het TTF blijkt ook uit de ICIS-Heren Tradability Index, die deze week verscheen. Hieruit blijkt dat de Nederlandse gashandelsplaats als toonaangevende en liquide gashub in Europa op gelijke hoogte blijft met het Engelse National Balancing Point (NBP). Het NBP was jarenlang met afstand de grootste handelsplaats in de Europese Unie, en gold als voorbeeld voor veel andere Europese landen in hun streven goed werkende geliberaliseerde gasmarkten te creëren. Het TTF heeft op het Europees continent al een paar jaar een leidende positie ten opzichte van gashandelsplaatsen in andere Europese landen, maar kan zich tegenwoordig ook meten met het NBP.

Bron: Gasunie

Nieuwsarchief