NAM moet opdraaien voor verstevigen olietanks

03 apr 2013

De NAM moet meebetalen aan het verstevigen van olietanks in de Eemshaven. De olieopslag van Vopak is niet bestand tegen zware aardbevingen, zo blijkt uit onderzoek van dat bedrijf. Bij Vopak ligt 660.000 kubieke meter olie opgeslagen.

Vopak investeerde vele miljoenen euro’s in de terminal, die vorig jaar oktober is geopend. Op dit moment zijn elf van de 46 tanks in gebruik voor strategische olieopslag. In totaal kan er 2,7 miljoen kuub olie, diesel, kerosine of benzine worden opgeslagen.

De tanks van Vopak zijn gebouwd met de kennis van toen en volgens wereldwijd geldende regels. Die regels houden rekening met bevingen tot 4 op de schaal van Richter. Het bedrijf wil actie ondernemen, omdat uit onderzoek blijkt dat de bevingen in het gebied zwaarder kunnen worden.

Het Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten moedigt Vopak aan. Zij houden in Nederland de strategische voorraden aan olie aan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Vopak sluit zich aan bij het initiatief van de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta die minister Kamp hebben gevraagd om niet alleen bewoners maar ook bedrijven te compenseren van schade als gevolg van bevingen.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief