NAM investeert in nieuwe technieken voor gaswinning

28 dec 2009

Er valt nog ruim tientallen miljarden kubieke meters aan gas te winnen in de Nederlandse bodem, zegt Bart van de Leemput, de nieuwe topman van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (2NAM) in een interview met het Dagblad van het Noorden. Toch is dit gas niet altijd even gemakkelijk naar boven te halen. Daarom zet de NAM de komende jaren in op nieuwe technieken om dit gas naar boven te halen.

Zo wordt er momenteel succesvol geëxperimenteerd met een techniek waarbij stroperige vloeistof in de bodem wordt aangebracht waardoor er ruimte in het gesteente ontstaat. In die ruimte worden vervolgens kleine kraaltjes gebracht die de poriën vergroten waardoor het gas kan wegstromen.

Ook is de NAM al geruime tijd bezig met kleine en snel aan te sluiten bouwtorens op land voor de kleinere gasvelden. Deze techniek wil de maatschappij ook gaan toepassen op zee. Naast het rendabel maken van deze kleine gasvelden, slaagt de NAM er ook steeds beter in om meer uit de bestaande gasvelden te halen. Het probleem bij leeg rakende velden is dat er ook veel water mee naar boven komt. Door een soort zeep in de put te brengen wordt dit voorkomen en kan er langer en meer gas naar boven worden gehaald.

Tevens is de NAM bezig om onder de naam Groningen Long Term (2GLT) de bestaande gasvelden bij Slochteren te renoveren zodat deze nog eens vijftig jaar vooruit kunnen. Ook neemt de maatschappij maatregelen om ervoor te zorgen dat de druk in de velden niet al te veel terugloopt.

Om het gas op te kunnen slaan worden er in de toekomst extra putten in de bestaande opslag in Norg geboord. Daarnaast werkt de NAM mee aan een studie van Energie Beheer Nederland naar lege gasvelden die eventueel geschikt zouden kunnen zijn voor de opslag van CO2. Hoewel dit ten koste kan gaan van de aardgaswinning, stelt de NAM data beschikbaar aan de onderzoekers.

Bij Schoonebeek kan de NAM na een herstart eind volgend jaar beginnen aan oliewinning. In totaal heeft de NAM het afgelopen jaar 500 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe technieken voor gas- en oliewinning.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief