NAM gaat tot opluchting van bewoners geen gas winnen bij Veendam

12 apr 2013

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat toch geen gas winnen bij Veendam. Inwoners van Ommelanderwijk en Zuidwending, twee dorpen in de buurt van Veendam, hebben blij gereageerd op het besluit. Dat bleek vrijdag. 

De NAM maakte vrijdag bekend dat de gaswinning ten zuidoosten van Veendam niet doorging omdat er ,,aanzienlijk” minder gas zit dan de 0,8 miljard kuub die werd verwacht. Uit een proefboring bleek dat winning niet rendabel zou zijn.

Bernard Stikfort, secretaris van het Dorpenbeheerteam Ommelandercompagnie, sprong een gat in de lucht toen hij het nieuws van de NAM hoorde. De voorgenomen gaswinning leidde tot veel onrust. ,,We hebben het gevoel dat we alles op ons bordje krijgen, zonder dat het gebied daarvoor wordt gecompenseerd”, zegt Stikfort. In het gebied is ook een aardgasbuffer, zoutwinning en zijn er plannen voor een windturbinepark en megastallen.

Ab Meijerman, burgemeester van Veendam, liet in een reactie weten kennis te hebben genomen van het besluit van de NAM en de blijdschap onder de bewoners te begrijpen. ,,We kunnen ons goed voorstellen dat de bewoners van met name Ommelanderwijk en Zuidwending opgelucht zijn over het bericht van de NAM.”

Dat er bij een boring minder aardgas wordt aangetroffen dan verwacht, komt vaker voor. Bij zo'n 10 procent van de proefboringen wordt niet tot winning overgegaan. De NAM doet ongeveer 10 boringen per jaar, vooral in relatief kleine aardgasvelden. Het gasveld bij Ommelanderwijk is één van de 175 kleine gasvelden.

Deze week besloot de NAM al om geen gas te gaan winnen uit het Roswinkel-veld in Drenthe. Na onderzoek blijkt ook daar niet genoeg gas te zitten om winning rendabel te maken. Een proefboring is niet gedaan.

Bron: Groninger Internet Courant

Nieuwsarchief