Mysterieus gebrom Zuidhorn komt niet door gasopslag

01 jun 2011

De mysterieuze bromtoon waarover inwoners van het Groningse Zuidhorn al jaren klagen, wordt niet veroorzaakt door activiteiten van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij de gasopslag in het nabijgelegen Grijpskerk. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) in opdracht van de NAM.

Het geluid veroorzaakt gezondheidsproblemen bij een aantal inwoners van Zuidhorn. De onderzoekers registreerden wel lage tonen, maar die werden veroorzaakt door treinen, vrachtwagens en overvliegende vliegtuigen, zo meldde de NAM woensdag.

Bij het onderzoek werden speciale antennes gebruikt om te achterhalen waar het geluid vandaan komt. Ook in de omgeving van vier personen die last hebben van de bromtonen zijn metingen verricht. Bewoners werd bovendien gevraagd een logboek bij te houden waarin ze moesten melden wanneer ze last hadden van het geluid.

De resultaten bevestigen de uitslagen van een eerder onderzoek naar de herkomst van de lage tonen, dat werd uitgevoerd in opdracht van de overheid.

Bron: Groninger Internet Courant

Nieuwsarchief