Ministerie van Infractructuur en Milieu krijgt Fries systeem voor stroom uit urine

01 okt 2013

 

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu in Den Haag krijgt een systeem voor het opwekken van stroom uit urine. Dat maakte minister Melanie Schultz van Haegen maandag bekend tijdens het grote internationale Wetsus Congress 2013 in Leeuwarden. Het systeem is ontwikkeld door het Friese intituut voor watertechnologie Wetsus.

In het kantoorgebouw van het ministerie aan de Rijnstraat in Den Haag wordt de urine van 450 medewerkers opgevangen in watervrije urinoirs. Een deel van deze pure urine wordt gezuiverd door bacteriën die stroom maken en tegelijkertijd de vervuiling en de ammonia verwijderen. Ook de fosfaat wordt teruggewonnen. Dit systeem is momenteel de meest milieuvriendelijke methode voor behandeling van urine in de wereld. De installatie in Den Haag zorgt er namelijk voor dat er een hoeveelheid vervuilende stoffen gelijk aan die van 150 gezinnen niet in het milieu terecht komt.

Momenteel wordt een test gedraaid met het systeem op het kantoor van het Wetterskip Fryslân, waar de urine van dertig medewerkers wordt opgevangen en verwerkt. De toepassing van het systeem op het ministerie van Infrastructuur en Milieu betekent dat de technologie voor het eerst op een commercieel niveau wordt gebruikt. Mocht het project een succes blijken, dan wordt overwogen de hele urinestroom van het gebouw met de methode te behandelen.

Voordat dat zover is, zal op andere afdelingen van het ministerie, waar in totaal 4400 mensen werkzaam zijn, gebruik worden gemaakt van een ander, eveneens van Wetsus afkomstig systeem voor vacuümtoiletten. In deze toiletten wordt lucht gebruikt in plaats van water voor het doorspoelen. Hierdoor ontstaat zeer geconcentreerd afvalwater, dat op een veel duurzamere manier te verwerken is. Het biologische systeem voor dit afvalwater staat al in Sneek voor huishoudens en in Wageningen bij het NIOO voor kantoorgebouwen. Het vacuümtoiletsysteem op het ministerie zal het grootste in zijn soort tot nu toe zijn.

Beide systemen worden doorontwikkeld en geleverd door spinoff-bedrijven van Wetsus: Desah BV uit Sneek en Magneto Bio Electrochem Tech BV.

Bron: Wetsus

Nieuwsarchief