Ministerie geeft vergunning voor nieuwe windmolens bij Eemshaven

19 nov 2007

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij geeft toch toestemming voor de bouw van zeventien windmolens bij de Eemshaven. Door dit besluit is het zeker dat er een groot windmolenpark met 88 molens komt.

Eerder dit jaar besloot minister Gerda Verburg nog dat de windmolens van Essent er niet mochten komen omdat ze de horizon zouden vervuilen. De provincie, gemeente Eemsmond en Essent maakten bezwaar tegen die beslissing, en met succes. Het ministerie heeft aangegeven eerder de vergunning aan verkeerde normen te hebben getoetst, waardoor het advies in eerste instantie negatief was.

De 88 windmolens in de Eemshaven en de Emmapolder krijgen een ashooogte van honderd meter. Verschillende partijen hebben toestemming gevraagd. Essent bouwt de meeste: 52 stuks. Deze molens leveren in totaal 156 megawatt, wat goed is om 145.000 huishoudens van stroom te voorzien. Momenteel staan er 134 oude molens in het gebied, die nog geen zesde van deze hoeveelheid stroom kunnen opwekken. Ze worden onder andere verkocht aan landen in Oost-Europa.

De nieuwe molens gaan groene stroom leveren, die samen met op een andere manier opgewekte energie aan de klanten wordt geleverd. Volgens een woordvoerder van Essent kan windenergie ons land nooit helemaal van stroom voorzien. Een mix van groene en ‘gewone’ zal daarom altijd noodzakelijk blijven.

Nieuwsarchief