Met zonneboot het Kanaal over

29 feb 2012

Een team van ex-studenten van de Hanzehogeschool onder leiding van Niek van Prooijen wil in de zomer van 2013 met een boot op zonne-energie de oversteek tussen het vasteland van Europa en de Britse eilanden wagen. Dat zegt Van Prooijen in een interview met het Dagblad van het Noorden. Het team probeert 50.000 bij elkaar te krijgen voor de bouw van de 4 meter lange, met zonnepanelen overdekte boot.

Van Prooijen is in het dagelijks leven docent elektrotechniek aan de Hanzehogeschool, waar hij eveneens als onderzoeker verbonden is aan het Energie Kenniscentrum. Eerder deed hij met hetzelfde team al mee aan de Frisian Solar Challende, de Elfstedentocht voor boten die worden aangedreven door zonne-energie.

De oversteek tussen Calais en Dover moet verschillende records breken. Zo zal de tocht naar schatting een uur duren en daarmee de snelste Kanaaloversteek met een elektrische boot worden. Daarnaast zal het, indien geslaagd, de snelste oversteek op zogenoemde hydrofoils worden. Hydrofoils zijn vleugels waarmee de boot bij een bepaalde snelheid uit het water omhoog komt om de weerstand te verminderen.   

Niet Van Prooijen maar een ander teamlid zal tijdens de overtocht aan het roer van de zonneboot zitten.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief