Liander, Siemens, KPN, TNO en TenneT bundelen krachten op Metering Europe in Amsterdam

02 okt 2012

Vijf vooraanstaande spelers in het Nederlandse energieveld, Liander, Siemens, KPN, TNO en TenneT, bundelen hun krachten op het smart energy evenement Metering, Billing/CRM Europe met een “Energy Experience” op de expositie. Hier wordt gedemonstreerd hoe intelligente elektriciteitsnetwerken industrie en maatschappij gaan veranderen.

Voltage City

Energy Experience is een interactieve expositie met een oppervlakte van 900m², waar bezoekers worden getrakteerd op een rit door “Voltage City”. Daarbij krijgen deelnemers uitleg over de uitdagingen, ontwikkelingen en oplossingen voor de energievoorziening in de toekomst. Ook kan men “Voltage Park” bezoeken, waar de laatste innovaties, nieuwe producten en projecten uit heel Europa worden tentoongesteld. Het park fungeert bovendien als forum voor discussies over “samenwerking bij de energietransitie”, met sprekers van netbeheerder Liander, mondiale technologie-gigant Siemens, toonaangevend telecom- en ICT-dienstverlener KPN, innovatieorganisatie voor wetenschappelijk advies & onderzoek TNO, en de eerste grensoverschrijdende elektriciteitstransporteur van Europa TenneT.

Samenwerking stimuleren

Bram Reinders, manager Alliance Management bij Liander, licht toe: “Zoals de Energy Experience laat zien, wil Liander samenwerking tussen de Europese Commissie, overheden, onderzoeksorganisaties, de industrie, de financiële sector en internationale organisaties stimuleren. Door samen te werken aan nieuwe energietechnologieën kunnen we de huidige energie-infrastructuur op een compleet nieuwe leest schoeien en de mogelijkheden voor onze klanten vergroten.”

Volgens Erik van der Heijden, hoofd van de Smart Grid-divisie van Siemens Nederland, bevindt de wereld zich momenteel in een transitiefase. "Je ziet bijvoorbeeld een verschuiving naar duurzame en decentrale energieopwekking. Om dit mogelijk te maken, hebben we intelligentere infrastructuren nodig, de zogenaamde smart grids. In de toekomst zullen de netwerken complexer zijn, waarbij energie en informatie in twee richtingen gaan. Deze transitie vereist nauwe samenwerking tussen partijen, zowel bij distributiebedrijven als leveranciers. Siemens is klaar om de rol van leidende solution provider op zich te nemen en samen met onze klanten en andere belanghebbenden een en ander mogelijk te maken."

De consument en eindgebruiker

 “TNO heeft een holistische visie op de transitie in de energiesector. Hierbij combineert TNO onderzoek en ontwikkeling, gericht op zowel technologische als maatschappelijke aspecten, om een soepele overgang in de energiewereld met inzet van intelligente energiesystemen te faciliteren. Verondersteld wordt dat de eindgebruiker een centrale plaats zal innemen in het systeem van intelligente energie”, aldus Suzanne van Kooten, Director of Innovation van de afdeling Energie Efficiëntie van TNO. Ze vervolgt: “Autonomie, het betrekken van de eindgebruiker, privacy, integriteit en keuzevrijheid zijn in deze context belangrijke aspecten. Door het perspectief van de eindgebruiker als basis te nemen, kunnen technologische innovaties maatschappelijke hindernissen overwinnen.”

De CEO van KPN Zakelijke Markt, John van Vianen, is het hier mee eens en legt uit dat elektronica steeds slimmer wordt en dat steeds meer informatie wordt uitgewisseld tussen deze apps, de consument en de energieleverancier. Van Vianen: “Dit zijn cruciale diensten en daarvoor is een betrouwbare en veilige ICT-infrastructuur nodig. KPN levert deze diensten en zal, vanuit een zakelijk en maatschappelijk perspectief, zoveel mogelijk blijven investeren in producten, diensten, expertise en draagvlak om deze energietransitie te vergemakkelijken.” 

Metering, Billing/CRM Europe

Ongeveer 6500 professionals uit de nutssector komen in oktober samen in Amsterdam voor het jaarlijkse evenement Metering, Billing/CRM Europe. Dit evenement is uitgegroeid tot de grootste brancheconferentie en -expositie op het Europese continent. Meer dan 320 solution providers exposeren hier de laatste technologie voor de nutssector.

Belangrijk platform voor samenwerking en partnerships

Sinds het ontstaan 14 jaar geleden is Metering Europe een belangrijk platform gebleken voor samenwerking, dialogen en nieuwe partnerships tussen alle vooraanstaande spelers in het Europese energieveld. Naast Metering, Billing/CRM Europe vinden in Amsterdam van 9 t/m 11 oktober op dezelfde locatie twee andere evenementen plaats: Transmission & Distribution Europe en Smart Homes 2012.

Nieuwsarchief