Leeuwarden: Zonnecel-productie groeit als kool

14 mrt 2008

Het gaat uitstekend met de nieuwe productielocatie voor zonnecellen in Leeuwarden. Dat stelde donderdagmiddag de directeur van dit recent in Leeuwarden gevestigde bedrijf tijdens een symposium van Energy Valley in Groningen.

Het bedrijf is een initiatief van onderzoekers die nieuwe zonnecellen ontwikkelenden aan de Technische Universiteit Delft. Zij zochten een goede locatie voor de bouw van een fabriek, en mede dankzij steun van de NOM en Energy Valley werd deze uiteindelijk gevonden in Leeuwarden. Daar is dit jaar de eerste paal geslagen voor de bouw van een nieuwe productielocatie.

De zonnecellen van APA worden gemaakt met behulp van ‘spray-technieken’. Het rendement van deze zonnecellen is aanzienlijk hoger dan die van andere typen. Het onderzoek naar de zonecellen heeft in elk geval al een uniek nieuw product opgeleverd: speciale touchscreens, ook met behulp van spraytechnologie. APA verwacht veel van deze nieuwe touchscreens, die zelfs zoveel geld kunnen opleveren dat daarmee de zonnecellen verder kunnen worden ontwikkeld.

‘We zijn zeer tevreden over de ontwikkelingen in Leeuwarden tot nu toe. We hopen deze zomer 25 mensen aan het werk te hebben. Over een jaar of vijf zijn we zeker in staat om een gebouw zo groot als dat van de Gasunie te laten draaien op onze nieuwe cellen’, aldus de woordvoerder van APA.

Nieuwsarchief