Leerlingen groep 7 en 8 presenteren ideeën duurzaam Leeuwarden

22 mrt 2012

Leerlingen van groep 7 en 8 van openbare basisschool De Wester in Leeuwarden hebben de afgelopen twee weken in groepjes gewerkt aan ideeën voor een duurzamer Leeuwarden. Twee groepjes leerlingen met de twee beste ideeën kregen woensdag van Wethouder Isabelle Diks als prijs ‘koele’ solar petjes overhandigd. Dat gebeurde tijdens het officieel in gebruik nemen van zonnepanelen op vier Proloogscholen uit Leeuwarden.

Openbare basisschool De Wester werkt aan het project ‘Een beter milieu begint bij jezelf’. Onderdeel hiervan was een wedstrijd onder leerlingen van groep 7 en 8 om Leeuwarden duurzamer te maken met zonne-energie. Vandaag presenteerden de winnende twee teams hun ideeën.

Het idee van het eerste team is om waterraderen met dynamo’s in het riool te plaatsen. Deze raderen gaan draaien doordat er bijvoorbeeld toiletten worden doorgespoeld en emmers water worden geleegd in de gootsteen. Dit wekt duurzame energie op, die kan worden gebruikt in de huishoudens. Team twee wil energie produceren door windmolentjes met zonnecellen langs snelwegen te plaatsen. Door langsrijdende auto’s worden de molens in beweging gebracht en wordt via een dynamo energie opgewekt.

Duurzame energie
De projectweek ‘Een beter milieu begint bij jezelf’ van Obs De Wester is onderdeel van een groter geheel. Bij vijf Proloogscholen zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Zij produceren zelf duurzame energie. Obs Wynwizer maakt sinds de nieuwbouw in 2003 al gebruik van zonne-energie. En onlangs zijn ook de daken van basisscholen De Trilker, Het Palet, De Wester en De Weide voorzien van zonnepanelen. De Proloogscholen zijn de eerste scholen met zonnepanelen in Leeuwarden.
Proloog vindt het gebruik van duurzame energie belangrijk. Marc Kammeraad, directeur a.i. van Proloog: “Wanneer onze scholen zelf zonne-energie produceren en gebruiken, levert dit een verlaging op van hun energierekening. Bovendien is het goed voor het milieu. We vinden het belangrijk om de leerlingen hiervan bewust te maken met een projectweek over milieu en duurzaamheid.”

Betaalbaar en groen alternatief
Wethouder Isabelle Diks schroefde samen met de leerlingen van Obs De Wester het bordje met de tekst ‘deze school maakt gebruik van zonne-energie’ op de buitenmuur van de school. “De gemeente Leeuwarden stimuleert het gebruik van zonnepanelen. We willen leerlingen en hun ouders kennis laten maken zonne-energie. Stroomopbrengsten zijn via een informatiescherm inzichtelijk voor de school, de leerlingen en de ouders. Juist voor particulieren is zonne-energie een betaalbaar en groen alternatief”, legt wethouder Diks uit.

Bron: Obs De Wester

 

Nieuwsarchief