Kroes bepleit samenwerking tussen netbeheerders

29 dec 2009

Netbeheerders moeten intensiever samenwerken bij investeringen en duurzame energie. Dat vindt Europese commissaris Neelie Kroes. Zij laat in een interview in Energiebeurs Bulletin weten dat ze een voorstander is van innige internationale banden tussen netbeheerders, zoals bijvoorbeeld tussen TenneT en Transpower.

Ook de NorNedkabel tussen Nederland en Noorwegen en de aanleg van een soortgelijke verbinding met Groot-Brittannië ziet zij als een positieve ontwikkeling. Dergelijke initiatieven zorgen er volgens Kroes voor dat de elektriciteitsprijzen naar elkaar toe bewegen, wat ervoor zorgt dat er een markt ontstaat waarop meerdere partijen actief zijn.

De samenwerking tussen internationale netbeheerders zorgt er volgens Kroes voor dat er niet alleen meer geïnvesteerd wordt, maar ook dat de energievoorziening meer verduurzaamd wordt. Netbeheerders kunnen niet alleen door onderling afspraken te maken bijvoorbeeld de discontinue stroomvoorziening van windmolens opvangen, maar ook veel van elkaar leren.

Bron: Energieraad

Nieuwsarchief