Koningin onthult gasmolecuul

17 jun 2009

Een acht meter hoog model van een gasmolecuul siert sinds kort de middenberm van de A7, vlakbij de Groningse plaats Slochteren waar 50 jaar geleden de eerste gasboringen werden verricht. Koningin Beatrix onthulde dinsdag het werk van kunstenaar Marc Ruygrok en gaf daarmee het startschot voor de festiviteiten die rond het thema '50 jaar Groningen-gasveld' de hele zomer in de provincie worden gehouden.
Vijf blauw-parelmoerkleurige bollen stellen een methaanmolecuul voor (2CH4), het hoofdbestanddeel van aardgas. Genaamd Het Slochter Molecule ''zoemt het kunstwerk diep in op de materie'', aldus de kunstenaar. Tegelijkertijd leggen de bollen, afgewerkt met autolakken, een verbinding met de autosnelweg, het Groninger landschap en het gas onder de grond.

Het is in Nederland het eerste kunstwerk dat in de middenberm van een snelweg is geplaatst. De A7 werd voor de onthulling in beide richtingen afgezet. Hierdoor ontstonden korte files.

Voordat de Koningin het kunstwerk op de snelweg mocht bewonderen, bezichtigde zij in Slochteren een tentoonstelling die eveneens in het kader van de vieringen in Groningen is georganiseerd.

Deze zomer is het vijftig jaar geleden dat op het land van boer Boon bij Slochteren het Groninger gasveld werd aangeboord, naar later bleek een van de grootste gasvelden ter wereld. De vondst bracht Nederland warmte, comfort en spekte tot nu toe de staatskas met zo'n 211 miljard euro.

De betekenis van het gasveld en de toekomst van Nederland als gasland zijn dinsdagmiddag en woensdag het onderwerp van een symposium. De Koningin neemt daar het eerste exemplaar van het jubileumboek over het onderwerp in ontvangst. Sprekers zijn verder onder meer vertegenwoordigers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (2NAM), minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken en topman Jeroen van der Veer van Shell.

Shell is samen met het Amerikaanse ExxonMobil de eigenaar van NAM, die het gas uit de Groningse bodem pompt.
Nieuwsarchief