Kleinschalige bio-projecten kunnen niet doorgaan

08 feb 2008

De geplande bouw van honderden kleinschalige bio verbranders en (2co)vergistinginstallaties gaat niet door. De projecten zijn niet rendabel te krijgen.

Oorzaak is de nieuwe SDE subsidieregeling voor dergelijke projecten. De SDE (2Stimulering Duurzame Energieproductie) moet de MEP (2Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie) regeling vervangen. De Tweede Kamer moet het voorstel hiertoe van minister Van der Hoeven van economische zaken overigens nog goedkeuren.

Door de nieuwe regeling kunnen dit soort kleinschalige installaties niet meer uit, zei Pieter Plas van Plas Bedrijfsadvies gistermiddag tijdens het Rabobank congres ‘Stroomversnelling of Energy Bubble?’ in Groningen. Hij zegt zeker 200 nog dit jaar uit te voeren projecten te kennen waarvan door de aanpassing van de subsidieregels hooguit nog drie of vier rendabel te maken zijn.

Kleinschalige vergistings- en verbrandingsinstallaties om elektriciteit op te wekken, zijn erg gewild in de landbouw om extra inkomsten te genereren. De stroom, die niet voor eigen gebruik bedoeld is, kan tegen vergoeding aan het openbare stroomnet worden teruggeleverd.

Nieuwsarchief