Kerncentrale Eemshaven onderwerp van felle discussie tijdens lijsttrekkersdebat

24 feb 2011

Tijdens het lijstrekkersdebat in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen kwam de enige voorstander van een kerncentrale in de Eemshaven, de Drentse PVV-lijsttrekker Ronald Beimers, hard in aanvaring met een aantal andere lijsstrekkers. Het debat, dat plaatsvond in Eelde, was georganiseerd door het Dagblad van het Noorden.

De Drentse lijsttrekker van de PVV reageerde op een opmerking van de Groningse VVD-lijsttrekker Paulien Geerdinks dat er in de Eemshaven geen kerncentrale hoeft te komen omdat in Borssele al een nieuwe in aanbouw is. Beimers gaf aan liever vandaag dan morgen een kerncentrale in de Eemshaven zien te verrijzen,  Volgens Beimers zijn de nieuwste types  veilig en minder vervuilend dan de kolencentrales die momenteel in de Eemshaven worden gebouwd. Hierop reageerde Henk Staghouwer, lijsttrekker voor de Groningse ChristenUnie dat zijn partij tegen de opwekking van kernenergie is zolang er geen oplossing is voor het radioactief afval.

De Drentse lijsttrekker van GroenLinks Gabriëlle van Dinteren gaf aan liever windmolens te bouwen dan kerncentrales. Ook omdat die laatste volgens haar, in tegenstellig tot windmolens, niet te verzekeren zijn. PVV-er Beimers liet hierop weten windparken te beschouwen als subsidievreters. Daarnaast slaat elke windmolen volgens hem jaarlijks dertig vogels uit de lucht.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief