Kartonproducent Smurfit Kappa bespaart door processoftware

24 jan 2012

Een machine van 200 meterlang en 7 meterhoog met ongeveer 200 elektromotoren erin. De machine staat in de kartonfabriek van Smurfit Kappa in Oude Pekela. Met zoveel motoren is het geen wonder dat je niet ziet wat er allemaal gebeurt. Daarom is een monitoringssysteem geïnstalleerd dat de medewerkers informeert over het actuele energieverbruik.

Agentschap NL ondersteunde Smurfit Kappa vanuit het MEE-convenant bij het opzetten van dit pilotproject voor energiebesparing. Hiervoor is gebruik gemaakt van de oplossing die is ontwikkeld door het Groningse bedrijf QpoT. In dit pilotproject zijn sensoren in de machines aangebracht die data verstrekken over de verschillende parameters en het energiegebruik. Die gegevens worden vervolgens verwerkt en teruggekoppeld aan degene die de machines instelt.

Potentieel zou dit 5 tot 10 procent energiebesparing per jaar kunnen opleveren. Tammo Roggema is technisch manager bij Smurfit Kappa. Hij vertelt: "We maken al honderd jaar massief karton uit pulp van gerecycled papier. We leveren wereldwijd jaarlijks zo’n 60.000 ton specialiteitenkarton. Onder andere luxeproducten, zoals bonbondoosjes, billboards, voedselplaatjes en nog veel meer."

Roggema: "We werken met een zeer geavanceerde machine met veel elektrische installaties. Zoals twee dwarsmessen die elk aangedreven worden door een 100 kilowatt elektromotor. Als eentje voor niks meedraait, is dat weggegooid geld. Medewerkers hebben hier niet altijd zicht op, en bovendien hebben de meesten energie niet als eerste prioriteit. We verbruiken jaarlijks zo’n 16,5 miljoen Kwh per jaar aan elektriciteit. Zodra je weet waar energie verspild wordt, kun je er iets aan doen. Vergelijk het met autorijden. Vroeger dacht je niet na over zuinig rijden. Nu zie je op je dashboard je actuele brandstofverbruik, denk je na over je rijgedrag en kun je zuiniger rijden. Inzicht verandert gedrag. Daarom zijn we met softwarespecialist QpoT in zee gegaan."

Roggema: "QpoT heeft nieuwe hard- en software geïnstalleerd, enerGQ. Sinds oktober 2011 zien we realtime online veel actuele verbruiksgegevens op een groot scherm in de bedieningsruimte. Het gaat om een grote hoeveelheid data, dus we zoeken nog naar verbeteringen om het optimale eruit te halen. De operator ziet nu de afwijking ten opzichte van het best haalbare verbruik. Daardoor kan hij gericht op zoek gaan naar wat dit veroorzaakt. Aandrijvingen die teveel energie verbruiken, geeft het systeem met een rood vakje weer. Dit valt direct op! Wij zijn ervan overtuigd dat deze methode van meten, analyseren en presenteren een praktische tool is die ons helpt het energieverbruik sterk te verminderen. We blijven optimistisch en gaan nog wat scherper focussen. En dan is enerGQ een uitkomst, ook voor andere sectoren in de industrie."

Bron: AgentschapNL

Nieuwsarchief