Kansen voor elektrisch varen dankzij nieuwe milieuregels

08 aug 2011

Nieuwe verscherpte Europese milieuregels bieden het elektrisch varen grote kansen. Dat denkt Geert Dijk van brancheorganisatie Hiswa. Over drie jaar moeten nieuwe grote plezierjachten zijn uitgerust met stillere motoren. Fabrikanten krijgen daar dus nog even de tijd voor. Elektrisch varen is één van de opties. Europa zwijgt er nog over, maar Nederland profileert zich als een van de weinige landen op elektrisch varen.

De Hiswa werkt op dat punt samen met de Friese stichting Elektrysk Farre Fryslan en de Nederlandse zusterorganisatie. In totaal zijn nu zo’n 350 bedrijven bezig met de ontwikkeling van elektrisch varen. Ze richten zich op zaken als de motoren, de installatie en het ontwerp van een schip, omdat het onmogelijk is om simpelweg een gewone motor te vervangen voor een hybride of elektrische motor.

In Europa zijn nog geen eenduidige regels opgesteld. De drie samenwerkende organisaties hebben dat wel gedaan om uniformering na te streven als het gaat om de veiligheid en de industrie. Ze hopen dat deze normen uiteindelijk verworden tot de Europese standaard.

De provincie Friesland ondersteunt het elektrisch varen met premies. De drie partijen willen ook Den Haag verleiden tot het stimuleren van de sector met een landelijke investeringspremie voor botenbezitters. Volgens Dijk zou dat helpen om de jachtbouw en de industrie zijn voorsprong op dit gebied ten opzichte van andere Europese landen te behouden.

Bron: Leeuwarder Courant

Nieuwsarchief