Kamerleden willen duurzaamheid integreren in Afsluitdijk

20 dec 2010

Tijdens de eerste Energy Valley Top Club bijeenkomst, voorafgaand aan de wedstrijd FC Groningen - SC Heerenveen, heeft Frans Arkema een presentatie verzorgd over de World Sustainability Center Afsluitdijk. PvdA Kamerlid Lutz Jacobi was hierbij aanwezig en heeft Frans Arkema en Dos de Keijzer (Kon. Sjoukje Dijkstra) vorige week gevraagd om in Den Haag de WSC plannen toe lichten.

De Friese kamerleden Sander de Rouwe, Anne-Wil Lucas en Lutz Jabobi hebben vervolgens tijdens een wateroverleg tegen de Friese staatssecretaris Joop Atsma van Water gepleit voor een inrichting van de Afsluitdijk waarbij er later nog een duurzaamheidcentrum in gevestigd kan worden.

Volgens Jacobi is de dijk een mooi icoon, en zou het zonde zijn om over vijf jaar spijt te hebben dat er niets moois mee gedaan is omdat daar nu even weinig geld voor is. Ze pleit dan ook voor een brede toekomstvisie voor de Afsluitdijk.

Een duurzaamheidcentrum wordt door PvdA en VVD als kers op de taart gezien, maar eerst moet de dijk veilig worden. VVD’er Lucas bepleit een proeftuin voor duurzaamheid, waarbij vooral ook bedrijven moeten worden opgezocht.

Vooralsnog vragen de kamerleden niet om geld, maar moet er planologisch gezien wel rekening worden gehouden met duurzaamheidcentrum. Een mooi voorbeeld hoe de Energy Valley Top Club kan bijdragen om ontwikkelingen in de energiewereld onder de aandacht brengt van de landelijke politiek en daarbij optreedt als netwerkfacilitator.

 

Nieuwsarchief