Kabinet reageert positief op noordelijk CO2-plan

06 feb 2009

Het kabinet heeft donderdag positief gereageerd op een plan van verscheidene partijen uit Noord-Nederland voor grootschalige afvang en opslag van CO2.
In de plannen van onder meer de noordelijke provincies en een aantal energiebedrijven is eerst sprake van 2,5 megaton opslag, oplopend tot 12,5 megaton in 2023. Dat zou kunnen op land of op zee. Noord-Nederland wil op deze manier een bijdrage leveren aan het klimaatbeleid.

Minister Maria van der Hoeven (2Economische Zaken) noemde de plannen veelbelovend. Ze zei zich ervoor te willen inspannen dat Europees geld beschikbaar komt voor het project. Ook zal ze met minister Wouter Bos (2Financiën) overleggen over de mogelijkheden voor een rijksbijdrage.
Minister Jacqueline Cramer (2Milieu) was blij verrast over de noordelijke ambities. ,,Als jullie je zo inzetten, kunnen wij niet achterblijven.''

Milieuorganisaties zijn verontwaardigd dat het kabinet geld wil zoeken voor de opslag van CO2. Greenpeace en Natuur en Milieu vinden dat de vervuiler moet betalen voor CO2-uitstoot en ze willen niet dat de belastingbetaler hiervoor opdraait. “Dit neemt elke prikkel weg om de uitstoot van CO2 te voorkomen'', vindt Greenpeace.

Volgens Mirjam de Rijk, directeur Natuur en Milieu, zijn investeringen in ondergrondse CO2-opslag in feite “grootschalig staatssteun voor nieuwe kolencentrales van Nuon en RWE''. Die steun gaat ten koste van investeringen in energiebesparing en duurzame energie. “Voor je het weet gaat er meer subsidie naar CO2-opslag dan naar duurzame energie.''
Nieuwsarchief