Junior College wint Energy Challenge

17 jun 2013

 

Het Junior College in Zuidlaren heeft met hun plan 'Zuinig Zernike' de Energy Challenge gewonnen. De afgelopen negen maanden zijn zes scholen de uitdaging aangegaan om slim(mer) met energie om te gaan. Volgens juryvoorzitter Gerrit van Werven, directeur van Energy Valley, had het Junior College een intensieve aanpak met bijzondere effecten.

De scholen in het voortgezet onderwijs die hebben meegedaan zijn drie locaties van het Zernike College, namelijk: het Montessori Junior College in Groningen, het Atheneum Plus in Haren en het Junior College in Zuidlaren. De basisscholen zijn de Bisschop Bekkersschool en de Sint Michaelschool uit Groningen en de Montessoribasisschool uit Hoogeveen.

Ieder team is de uitdaging aangegaan om campagnes te ontwerpen met als doel het ontketenen van enthousiasme over energie, het vergroten van kennis over energie, en het realiseren van besparingen in de school. De teams hadden overeenkomstige benaderingen, maar onderscheidden zich in de benadering. De prijs voor de beste organisatie van het evenement ging naar de Montessoribasisschool uit Hoogeveen. Het Montessori Junior College uit Groningen won met hun campagne ‘Zernike met Power’ de Social Media prijs. De beste video werd gemaakt door het Zernike Zuidlaren en de St. Michaelsschool uit de stad. De Bisschop Bekkerschool won de eerste prijs op het gebied van duurzaamheid.

Ook moeten leerlingen zich bewust worden van het gebrui van energie. Nederlandse scholen verbruiken per jaar bij elkaar voor €700 miljoen aan energie. Bij een besparing van gemiddeld vijftien procent scheelt het al snel €100 miljoen of meer. Op veel scholen is een besparing van tien tot twintig procent goed haalbaar, zonder grote investeringen in het gebouw.

Naast technische aanpassingen is ook het gedrag van leerlingen en docenten sterk bepalend voor het energieverbruik. De initiatiefnemers hopen de leerlingen dan ook energiebewuster te maken, zodat het uiteindelijke besparingseffect nog groter wordt dan dat van de school alleen.

OogTV maakt een reportage over de uitreiking van de prijzen en interviewde Energy Valley directeur Gerrit van Werven.

Nieuwsarchief