Innovatieproject Frisian Eco-Car in Leeuwarden gestart

22 okt 2013

Isabelle Diks, wethouder duurzame ontwikkeling van de gemeente Leeuwarden, heeft het startschot gegeven voor het innovatieproject ‘Frisian Eco-Car’. Kern van dat project is om dankzij een samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven te komen tot de realisatie van eco-cars. De bedoeling is dat toeristen en het winkelend publiek in de toekomst met deze eco-cars vervoerd kunnen worden door de stad Leeuwarden. Het startschot werd gegeven bij ROC Friese Poort, locatie Anne Wadmanwei.

Project Ecocity 058

Het innovatieproject van de Frisian Eco-Car is onderdeel van een groter project: Ecocity 058. In 2018 trekt Leeuwarden miljoenen extra bezoekers. Leeuwarden en de provincie Friesland willen hen niet alleen trakteren op cultuur maar ook het ondernemerschap en de innovatiekracht van de Friese hoofdstad laten zien. Friesland is koploper op het gebied van duurzame energie en techniek en dat moeten de bezoekers ook zeker gaan zien en ervaren. Een uitgebreid programma van elektrisch vervoer langs duurzame projecten maakt onderdeel uit van de activiteiten van Leeuwarden als Europese Hoofdstad van Cultuur 2018.

Gebouwd door studenten

De eco-car wordt door studenten van ROC Friese Poort gebouwd met de kennis en hulp van specialistische bedrijven, zoals Frisian Motors en VABO Composites. ROC Friese Poort Centrum Duurzaam stelt de innovatiewerkplaats beschikbaar en ondersteunt het project met de aanschaf van materialen en de begeleiding van docenten.

Als basis voor de eco-car is gekozen voor de onderstellen van Frisian Motors uit Bakkeveen. De studenten ontwikkelen een nieuwe opbouw waarbij composietmateriaal wordt gebruikt. Ook wordt gekeken naar de accutechnologie. De eco-car maakt gebruik van energie uit de zon door de zonnecellen die op het dak zijn bevestigd en door de laadpalen waarbij ook zonne-energie wordt opgewekt.

Bron: Provincie Fryslân

 

Nieuwsarchief