Hoogkerk Europese proeftuin slim energienet

03 dec 2009

In Hoogkerk gaat voor het eerst in Europa een proefproject van start waarbij 25 huizen worden voorzien van een intelligente energievoorziening. Er is een zogenaamd Smart Grid aangelegd, een netwerk dat draait op intelligente software en gebruik maakt van wind- en zonne-energie en traditionele energiebronnen. Hoofduitvoerder van het project is Kema.  

“De slimme netten zijn al wel uitgetest op laboratoriumniveau, maar nog nooit in een woonwijk. In Hoogkerk wil men bekijken of deze labmodellen ook in het echt werken”, vertelt Mark de la Vieter, projectleider Smart Grids van de stichting Energy Valley. “Het probleem met wind- en zonne-energie is dat ze onregelmatig energie leveren. Bovendien hebben mensen ongeveer hetzelfde leefritme, waardoor ze bijvoorbeeld allemaal op hetzelfde tijdstip de warmtepomp aanzetten en de elektrische auto opladen. Om te voorkomen dat de energielevering uitvalt, worden deze bronnen op elkaar afgestemd middels het intelligente net.”

Het project wordt voornamelijk uitgevoerd door energiekennisbedrijf Kema, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van slimme netten. De eerste resultaten worden waarschijnlijk over een half jaar bekend. Na Hoogkerk wordt het project op nog grotere schaal uitgevoerd, waarschijnlijk in Meppel en later ook in andere plaatsen.

Overigens hoeven de inwoners van Hoogkerk niet bang te zijn dat ze onder een koude douche moeten staan als er iets mis gaat. “Er zijn genoeg veiligheidsmodules ingebouwd”, vertelt De la Vieter. “Mocht er iets fout gaan dan wordt het systeem ‘stom’ en gaat het verder op de ‘ouderwetse’ manier.”

Neem voor meer informatie contact op met Frits Bliek of Karen van Bloemendaal van Kema.

Bron: Groninger Internet Courant

Nieuwsarchief