Hoge temperatuur inspectie van ketelpijpen tijdens bedrijf

14 jan 2011

KEMA heeft de techniek ontwikkeld om de wanddikte van ketelpijpen te meten terwijl de installatie gewoon in bedrijf is. De speciale sensoren zijn bestand tegen temperaturen tot 400 graden. Dankzij deze ultrasone KEMBUS-HT methode krijgen industriële bedrijven sneller een beter inzicht in de conditie van hun installatie. Bij de Afvalverbrandingsinstallatie Rijnmond in Rozenburg zijn onlangs succesvol metingen uitgevoerd.

KEMBUS is een methode die KEMA heeft ontwikkeld om de wanddikte van ketelpijpen te meten. Normaal wordt de wanddikte van ketelpijpen bepaald tijdens een bedrijfsstop. Bij omgevingstemperatuur worden metingen uitgevoerd vanaf de binnenzijde van de ketel. Daarvoor moet eerst een grote steiger worden geplaatst. Met KEMBUS wordt deze wanddiktemeting uitgevoerd aan de vuurhaardzijde vanaf de buitenkant van de ketel. Er is geen steiger of extra personeel in de ketel nodig. Voorwaarde is dat de ketelpijpen gevuld zijn met water en dat de isolatie aan de buitenzijde verwijderd is. Deze methode hebben we reeds een twintigtal keer met succes uitgevoerd tijdens revisies in diverse elektriciteitscentrales en afvalverbrandingsinstallaties in binnen- en buitenland.

Onlangs heeft KEMA de toepassingsmogelijkheden van KEMBUS aanzienlijk vergroot door metingen tijdens bedrijf bij hoge temperatuur mogelijk te maken. Hiervoor zijn hoge temperatuur ultrasone sensoren met speciale software ontwikkeld die bij maximaal circa 400°C kunnen worden toegepast. Bij de AVR in Rozenburg, onderdeel van de Van Gansewinkel Groep, is deze ultrasone meting in december 2010 met succes vanaf de buitenzijde uitgevoerd bij een ketelwandtemperatuur van 300°C.

KEMBUS-HT is van grote waarde als pre-inspectiemethode. Dankzij de wanddiktemetingen tijdens bedrijf wordt de installatie bij inspecties minder belast en gaat geen kostbare bedrijfstijd verloren. Bovendien kunnen het onderhoud en de inkoop van componenten zo beter gepland worden.

Bron: KEMA 

Nieuwsarchief