HVC in zonne-energie

08 apr 2011

Duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC heeft een meerderheidsbelang van 75% genomen in het Rotterdamse zonne-energiebedrijf Horizon Energy. Dat bedrijf is de grootste ontwikkelaar van zonne-energieprojecten in Nederland. HVC is van oorsprong een afvalverwerker en eigendom van 52 gemeenten en vijf waterschappen.

De overname wordt vrijdag, vandaag, opgeluisterd met het eerste zonneproject onder de vlag van HVC: in het Zeeuwse Kamperland legt Horizon Energy 700 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak van een boerderij.

HVC levert warmte en elektriciteit uit afvalverbranding, heeft een eigen biomassacentrale voor groene stroom, twee vergistingsinstallaties voor biogas en participeert via Trianel in het windpark dat Trianel bij het Duitse waddeneiland Borkum bouwt.

De stap naar zonne-energie noemt woordvoerder Monic van Eerden een logische stap. HVC ziet zonne-energie bij monde van Van Eerden als een belangrijke energiebron voor de toekomst. "We denken dat stroom uit zonne-energie op niet heel lange termijn grid parity zal bereiken", zegt Van Eerden over de concurrentiepositie van zonnestroom.

Oprichter en directeur Michel Peek van Horizon Energy is zelf naar HVC gestapt met het overnamevoorstel. Het bedrijf plaatst zonne-installaties op daken van bedrijven, boerderijen en particulieren. Na de overname door HVC is het de bedoeling ook daken of ongebruikte stukken land van aandeelhoudende gemeenten vol te leggen met zonnepanelen.Nieuwsarchief