Groningse huurwoningen krijgen nieuw duurzaam systeem

05 okt 2009

Ruim 96 huurwoningen in Groningen worden voorzien van de modernste zonne-collectoren en pv-panelen in het kader van de subsidieregeling `Duurzame warmte voor de bestaande bouw'. De huizen maken deel uit van een duurzaam project van woningcorporatie De Huismeesters In 1982 maakten dezelfde woningen onderdelen ook al deel uit van een experiment waarbij ze zonnecollectoren op het dak van de onderkomens werden geplaatst.

De corporatie liet voor de warmtevoorziening per woning acht zonnecollectoren en een 110 liter-boiler installeren. Op jaarbasis is het systeem in staat om tot zestig procent van alle water voor douche, bad en keuken gratis te verwarmen. Daarnaast heeft de woningcorporatie gekozen voor een systeem zonder terugloopvat met zware pomp. Dit betekent een besparing op gas en elektriciteit. Hierdoor is het mogelijk de CO2 -uitstoot met honderden kilo's per jaar terug te brengen.

De opbrengst van de nieuwe zonne-collectoren is zo hoog, dat er minder collectoren nodig zijn voor dezelfde hoeveelheid warmte. Daardoor was er ruimte voor het plaatsten van pv-panelen en werkt het hele systeem energieneutraal.

Bron: Senternovem

Nieuwsarchief