Groningen wil LNG-terminal in Eemshaven

06 jul 2012

De provincie Groningen wil een terminal in de Eemshaven waar schepen vloeibaar aardgas (LNG) kunnen bunkeren. Daarmee wil de provincie invulling geven aan de voortrekkersrol die het heeft gekregen als het gaat om de introductie van deze schone brandstof. Dat zei gedeputeerde Wilma Mansveld.

De waddenregio en Rotterdam zijn door minister Verhagen in de zogeheten Green Deal aangewezen als regio’s waar overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven de weg voor LNG moeten bereiden.

LNG is een schone brandstof die er voor zorgt dat schepen en trucks minder schadelijke stoffen uitstoten. Vorig jaar realiseerden Gasunie en Vopak een terminal in de Rotterdamse haven waar tankers het LNG aan land kunnen brengen. Er zijn ook plannen voor een kleine terminal, waar het aardgas kan worden overgeslagen naar tankauto’s die het gas afleveren bij tankstations. Groningen zou zo’n ‘bunkerstation’ in de Eemshaven willen hebben. Volgens gedeputeerde Mansveld kan dat een enorme boost aan de werkgelegenheid geven.

Veel rederijen werken aan het overschakelen van hun vloot naar LNG. De Eemshaven ziet kansen in de ombouw en nieuwbouw van schepen. In 2015 moeten 50 binnenvaartschepen, 50 zeeschepen en 500 trucks op LNG kunnen draaien. Zo’n grootschalige overstap is nodig om de investeringen rendabel te maken.

Mansveld heeft een taakgroep in het leven geroepen om de ambities vorm te geven. Koen Schuiling, oud-wethouder van Groningen en burgemeester van Den Helder, moet de kar gaan trekken.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief