Groningen Seaports ontvangt bokaal voor steun vuilvissen

03 feb 2011

Groningen Seaports heeft dinsdag de zogeheten KIMO-bokaal in ontvangst mogen nemen. De beheerder van de Groningse zeehavens kreeg de bokaal uit handen van KIMO, een Europese milieuvereniging van kustgemeenten die als doel heeft de zeeën schoner te maken.

KIMO heeft een vuilvisproject opgezet onder de naam ‘Fishing for Litter’ omdat de Noordzee en de Eems nog steeds ernstig worden bevuild. Groningen Seaports doet ook mee aan het vuilvissen en vissersboten uit de buurt verzamelden vorig jaar in big-bags zo’n 34 ton zwerfvuil uit de noordelijke wateren.

Big-bags worden speciaal meegenomen naar zee om vuilnis in te dumpen. In de haven van Delfzijl en in de Eemshaven wordt dat afval gratis afgegeven, waarna het op kosten van het KIMO-project wordt opgehaald en verwerkt.

Door wetenschappers en onderzoekers worden er regelmatig analyses van het opgeviste vuil gemaakt om te onderzoeken hoe vervuild de Noordzee is. Groningen Seaports kreeg de bokaal als dank voor de steun die aan het project wordt gegeven. Het was de tweede keer dat de haven het vuilvisproject hielp in vier jaar.

Bron: RTV Noord

Nieuwsarchief