Groene stroom krijgt gratis voorrang op net

17 nov 2009

Duurzame energie krijgt voorrang op het Nederlandse elektriciteitsnet. Dat kan leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnet, maar de producenten van de groene stroom draaien niet op voor de kosten die dat met zich brengt. Minister Maria van der Hoeven (2Economische Zaken) vindt dat de kosten van het zogeheten congestiemanagement, geraamd op 30 miljoen tot 47 miljoen euro per jaar, gedragen moeten worden door de producenten van ,,grijze'' stroom.

"Groen hoeft niet te betalen voor zijn eigen voorrang'', schrijft de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer. Bij congestie verminderen centrales in een gebied waar het net overbelast is, de productie. Producenten elders moeten dan meer gaan produceren. Dat zogeheten opregelen is kostbaar.

EnergieNed, de organisatie van de energieproducenten, zegt in een voorlopige reactie dat de voorrang voor duurzame energie niet ter discussie staat en dat het is vastgelegd in Europese regels. Maar de oplossing van Van der Hoeven heeft "niet de eerste voorkeur''. Elders in Europa wordt anders met het probleem omgegaan en EnergieNed waarschuwt voor verstoring van de markt. EnergieNed noemt het van belang dat een tekort aan transportcapaciteit zo snel mogelijk wordt opgelost en wil de voorgestelde oplossing van het probleem vooral in dat licht bezien.

Directeur Hans Grünfeld van VEMW, de organisatie van grootverbruikers van energie, is positief over de inzet van Van der Hoeven, maar is er niet helemaal gerust op dat de eindgebruikers van energie niet alsnog een flinke rekening moeten betalen. Het is volgens hem nog onduidelijk hoe de door de minister voorgestelde toerekening van de kosten in de praktijk zal uitpakken. De raming daarvan lijkt hem erg laag.

Bron: Groninger Internet Courant

Nieuwsarchief