Groei subsidieaanvraag voor zonnepanelen

18 feb 2010

Energie- en installatiebedrijven verwachten dit jaar een grote hoeveelheid subsidie aanvraag voor zonnepanelen door particulieren. Dit jaar zal dat ongeveer twee keer zoveel worden dan vorig jaar.


Voor dit jaar is er 69 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor zonne-energie, waardoor niet alle aanvragen gehonoreerd kunnen worden. Senter Novem, de overheidsorganisatie die de subsidieregelingen uitvoert, heeft in 2008 circa 4200 mensen van de 7700 van de aanvragen moeten teleurstellen. En ook dit jaar verwachten ze niet iedereen subsidie uit te kunnen keren. Technea in Leeuwarden, een handelsbedrijf van duurzame energieproducten, is druk bezig met het verwerken van de aanvragen. Op dit moment werken ze met vijf werknemers, terwijl dit normaal met z’n tweeën doen.

De oorzaak van de plotselinge groei is nog niet helemaal duidelijk. Johan Bakker van Awizon in Surhuisterveen, een bedrijf dat gespecialiseerd is in panelen en zonneboilers denkt dat de groei een gevolg is van het toenemende aantal nieuwe zonnepanelen op de markt. Deze nieuwe panelen zijn vaak goedkoper, dat komt door efficiencymaatregelen bij producenten, toenemende concurrentie uit Azië en door goedkopere grondstoffen als gevolg van de economische crisis. Maar de groei kan ook veroorzaakt worden doordat meer financieel adviseurs een investering in zonnepanelen stimuleren. Eerst plaatsten deze vraagtekens bij de lange terugverdientijd, maar nu spreken ze van een rendement van 9 tot 10 procent.

Bron: Leeuwarder Courant

Nieuwsarchief