Genoeg gas voor vijftig jaar

12 jan 2011

De aardgaswinning in Nederland kan nog zeker vijftig jaar worden voortgezet. Dat zegt Bart van de Leemput, directeur van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) in het Dagblad van het Noorden. Inmiddels maakt nieuwe technologie het lonend om gas te winnen in zeer kleine velden. De ontginning van het enorme Groninger gasveld kan hierdoor langzamer plaatsvinden.

De NAM heeft een standaardinstallatie ontwikkeld voor landoperaties, daarnaast ontwikkelt het bedrijf standaardboorinstallaties voor boringen op zee. De nieuwe veldjes kunnen rendabel worden als ze kunnen worden aangesloten op reeds beschikbare infrastructuur voor energiewinning.

Omdat de piek van de gaswinning op de Noordzee achter de rug is denkt de NAM niet dat er nog geheel nieuwe, bemande productieplatforms op het Nederlandse continentaal plat zullen verrijzen. Van de Leemput houdt er wel rekening mee dat de piek van de totale gaswinning nog niet voorbij is.

De NAM wint ongeveer 27 miljard kuub gas per jaar uit de Groningse gasvelden. In totaal wordt er 50 miljard kuub in Nederland gewonnen. In Groningen wordt nog voor vele miljarden geĆÆnvesteerd om het veld leeg te zuigen en klaar te maken voor ondergrondse gasopslag.

Nieuwe technologieƫn maken gecompliceerde gaswinning mogelijk. Mede daardoor zijn de gasreserves gestegen. Tien jaar geleden was er in Nederland nog voor 25 jaar aan reserves. Nu kunnen we vijftig jaar vooruit. Er zijn schattingen dat de wereld nu voor 250 jaar aardgas heeft.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief