Gemeente Ferwerderadiel begint eigen energiebedrijf

30 jun 2009

De Gemeente Ferwerderadiel (2Fryslân) begint haar eigen energiebedrijf. Lokale Energie Ferwerderadiel (2LEF) is een energiebedrijf dat de vorm van een vereniging zal krijgen. De leden bestaan uit de Gemeente Ferwerderadiel, het bedrijfsleven en de inwoners van Ferwerderadiel.

LEF zal projecten op het gebied van alternatieve energie opstarten. De opbrengsten uit die projecten komen ten goede aan de initiatiefnemers en het energiebedrijf. Het energiebedrijf zal deze vervolgens weer uitkeren aan haar leden. Meerdere gemeenten in Nederland hebben intussen al plannen gepresenteerd om een eigen energiebedrijf te starten. De Gemeente Ferwerderadiel is echter al enige tijd met dit voornemen bezig en kan ook al enkele concrete projecten melden.

Zo zullen met behulp van restwarmte uit een mestvergister de sporthal en de openbare basisschool in Ferwert binnenkort van warmte worden voorzien.

In Burdaard zal de nieuwbouw van CBS De Welle en het recreatiepark worden verwarmd met behulp van restwarmte uit een mestvergistingsinstallatie in combinatie met een bio-verbrandingsinstallatie. In Hallum gaat het zwembad ‘De sâwn stjerren’ op een milieuvriendelijke manier verwarmd worden met behulp van een paletketel.

Momenteel wordt er nog gewerkt aan een project, om in samenwerking met de scholen in de gemeente, de scholen op een alternatieve manier energie te laten opwekken. Op deze manier hoopt de gemeente dat de leerlingen meer aandacht krijgen voor het verbruik van energie.

Op dit moment wordt in Ferwerderadiel voor 45 procent de energie al op een milieuvriendelijke manier opgewekt. In de toekomst is het streven om dit getal naar honderd procent te krijgen
. 

 

Nieuwsarchief