Gate terminal sluit financieringsovereenkomst

18 mrt 2009

Gate terminal, een gezamenlijke onderneming van tankopslagbedrijf Vopak en Gasunie, heeft een financieringsovereenkomst gesloten van 136 miljoen euro met de Europese Investeringsbank (2EIB) en een syndicaat van acht internationale banken. De onderneming maakte dat woensdag bekend.
De financiering zal worden gebruikt voor uitbreiding van de importterminal voor vloeibaar gas (2LNG) op de Maasvlakte bij Rotterdam. Het geld is een aanvulling op een eerdere financieringsovereenkomst van 745 miljoen euro, die vorig jaar zomer werd getekend.

De LNG-terminal moet in de tweede helft van 2011 volledig operationeel zijn. Omdat vorig jaar E.On Ruhrgas instapte als vierde klant van de terminal, breidt de onderneming de doorzetcapaciteit uit met 3 miljard tot 12 miljard kubieke meter vloeibaar aardgas per jaar. Ook komt er een tweede aanlegsteiger. De terminal moet een belangrijke rol gaan spelen in de toekomstige levering van gas aan de Europese markt.
“We zijn zeer verheugd dat in de huidige uitdagende economische situatie de EIB en acht van de tien oorspronkelijke commerciële kapitaalverschaffers participeren in de uitbreidingsfinanciering'', lieten de financiële bazen Henk Chin Sue (2Gasunie) en Jack De Kreij (2Vopak) in een verklaring weten.

Gasunie en Vopak zijn in 2005 begonnen met de ontwikkeling van Gate terminal. In de terminal wordt straks geïmporteerde LNG gelost, opgeslagen en verdampt tot aardgas, voordat het naar het gastransportnet voor de Europese markten gaat. De doorzetcapaciteit kan in de toekomst uitgebreid worden tot 16 miljard kubieke meter per jaar.

Naast E.On hebben het Deense Dong, het Oostenrijkse EconGas en Essent langetermijn overeenkomsten gesloten met Gate terminal. Als onderdeel van de overeenkomsten hebben deze bedrijven een belang van 5 procent gekregen. De resterende 80 procent van de aandelen zijn in het bezit van Gasunie en Vopak.
Nieuwsarchief