Gasunie reikt eerste groen-gascertificaten uit

06 jul 2009

Met de onthulling van de nieuwe naam van het certificeringsbedrijf van Gasunie en de symbolische uitreiking van de eerste groen-gascertificaten door minister Maria van der Hoeven werd donderdag in Den Haag het startschot gegeven voor de lancering van het certificeringssysteem voor groen gas. Gasunie claimde trots zijn Europese pioniersrol, maar zal komende periode hard zijn best moeten doen om producenten en handelaren tevreden te stellen.

De certificeringsinstantie die als zelfstandige dochter gaat opereren onder Gasunie draagt de naam Vertogas, zo werd gisteren onthuld. Volgens Marcel Kramer, bestuursvoorzitter van Gasunie, is met de start van de nieuwe dochteronderneming een belangrijke eerste start gezet naar een volwassen markt. "Met dit ceritficeringssysteem creëren we weer een nieuwe op- en afrit op de gasrotonde. We zijn in Europa het eerste land dat start met het op de markt brengen van groen-gascertificaten." Een Europese uitrol zou volgens de bestuursvoorzitter een logische vervolgstap zijn. "Het zou een aardig onderwerp kunnen zijn voor het pentalaterale forum", aldus een zich tot de minister van Economische Zaken richtende Kramer.

De certificering van groen gas staat voorlopig nog niet bovenaan het onderwerpenlijstje van Nederland tijdens het overleg men België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland, zo was het directe antwoord van deze minister, Maria van der Hoeven. Stroom zal nog wel even het enige onderwerp blijven van de overleggroep. De EZ-minister benadrukte wel trots te zijn op de voortrekkersrol die Nederland gaat vervullen op groen-gasgebied. "Precies vijftig jaar na de vondst van het gasveld in Slochteren heeft ook dit moment de potentie om over vijftig jaar als belangrijk markeringspunt te worden beschouwd."

De waarde die de minister hecht aan het certificeringssysteem blijkt in ieder geval aan de SDE-subsidie die aan de groen-gascertificaten wordt gekoppeld. Voor 2009 geldt een subsidieplafond van EUR 180 mln. Maar de certificering is nog niet wettelijk geregeld, zo liet Geert Joosten, projectleider groen gas al eerder weten. Andere partijen kunnen daardoor ook groen-gascertificaten op de markt brengen. Daarmee ontstaat het gevaar van dubbeltelling. Producenten zouden twee keer dezelfde hoeveelheid groen gas kunnen laten certificeren, zo waarschuwde Joosten twee weken geleden.

Jörg Gigler, manager sustainable energy bij Gasunie, is echter niet bang dat er zo snel een concurrent zal opstaan. "Er zijn niet zoveel partijen die dit kunnen. Bovendien kunnen we op de volledige steun rekenen van Economische Zaken." Toch zal het volgens Gigler nog wel een paar jaar duren voordat het certificeringssysteem van Vertogas is verankerd in de gaswet.

Gigler: "Het systeem zal de komende periode sowieso eerst door de markt erkend moeten worden. We gaan zeker het eerste half jaar goed naar de gebruikers luisteren. Hoe werkt het marktmodel en zijn er aanpassingen of uitbreidingen van het systeem nodig? Met de input vanuit de markt gaan we het certificeringssysteem verder verbeteren."

Op langere termijn ligt er volgens de manager sustainable energy wellicht een Europese markt van groen-gascertificaten in het verschiet. Gigler: "Belangrijk is dan wel dat er een standaard certificaat op de markt komt."

Essent Milieu is met een jaarlijkse productie van 12 mln kubieke meter gas een potentieel belangrijke speler op de certificatenmarkt. Volgens algemeen directeur Robert van der Hoeven en Energiemanager Michael Sanders moeten echter nog wel de nodige plooien worden gladgestreken. Van der Hoeven: "Zo levert een certificaat nog geen CO2-credits op. Die koppeling moet er op korte termijn wel komen."

Daarnaast wijst de directeur op de hoge kosten van het systeem (216 eurocent per MWh en 2 cent per transactie is de voorlopige indicatieprijs). "De kosten moeten naar onze mening duidelijk omlaag. Binnenkort gaan we daarover in gesprek met Vertogas."

Tenslotte moet het wettelijke kader er volgens Sanders en Van der Hoeven zo snel mogelijk komen. Sanders: "Bij de start van de handel in groene-stroomcertificaten was er al voor de oprichting van certificeringsinstantie Certiq een wettelijke basis. Wellicht zou dat een betere volgorde van handelingen zijn geweest."

Bron: Energeia

 

Nieuwsarchief