Gasunie maakt zich met stikstofinstallatie op voor komst 'nieuw aardgas'

05 jul 2012

Gasunie zet met de ingebruikname van een stikstofinstallatie op 1 oktober in het Groningse Zuidbroek een nieuwe stap in de voorbereiding op de komst van meer 'nieuw aardgas' uit het buitenland. Door bijmenging van het stikstof uit de installatie in Zuidbroek kan het hoogcalorische gas uit vooral Rusland en Noorwegen worden omgezet naar het door Nederlandse huishoudens gebruikte laagcalorische Groningse aardgas.

Om voor dit bijmengen op grotere schaal meer stikstof achter de hand te hebben, slaat Gasunie het in Zuidbroek geproduceerde stikstof via een 10 kilometer lange pijpleiding op in een caverne bij Heiligerlee, licht woordvoerder Eleanor Hyde van het gasbedrijf de realisering van het twee jaar oude plan toe aan Energeia. Het gaat volgens haar om een investering van "meer dan EUR 100 mln".

Gasunie nam de caverne met een opslagcapaciteit van 125 mln kubieke meter, over van Akzo Nobel. "Met de realisering van dit project zorgen wij ervoor dat de Nederlandse huishoudens gas van Groningse kwaliteit geleverd blijven krijgen", aldus Hyde. In Ommen produceert Gasunie overigens ook stikstof voor bijmenging in hoogcalorisch gas.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) bepaalde in september vorig jaar dat de samenstelling van L-gas voor klein-gebruikers nog tot en met 2021 ongewijzigd moet blijven zodat de consument niet nu al zijn gastoestellen moet vervangen door nieuwe toestellen die wel geschikt zijn voor het 'nieuwe aardgas'. Bij de toekomstige gassamenstelling gaat het bij klein-verbruikers dus om de periode na 2021.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief