Gasunie en Vopak tekenen overeenkomst met Shell als launching customer voor LNG Break Bulk terminal

24 aug 2012

Gasinfrastructuurbedrijf N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) en tankterminaloperator voor de opslag van vloeibare bulkproducten Koninklijke Vopak N.V. (Vopak) maakten donderdag bekend dat zij een overeenkomst hebben getekend met Royal Dutch Shell (Shell) als launching customer voor hun LNG Break Bulk terminal, die zal worden gebouwd op de Maasvlakte bij Rotterdam. Het doel van deze overslagterminal is om LNG beschikbaar te maken voor verdere distributie naar schepen en tankstations voor vrachtwagens. Op deze manier kan vloeibaar aardgas (Liquefied Natural Gas - LNG) gebruikt worden als een schone alternatieve brandstof in de transportsector.

De overeenkomst met Shell markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van het project. Gasunie en Vopak zijn van plan deze onafhankelijke, vrij toegankelijke LNG Break Bulk terminal te bouwen voor de kleinschalige distributie van vloeibaar aardgas over land en water. De nieuwe terminal komt naast Gate terminal en beide terminals worden verbonden via een pijplijn. Naar Gate terminal, een import- en regassificatieterminal voor LNG en een gezamenlijk initiatief van Gasunie en Vopak, worden per schip grote hoeveelheden LNG aangevoerd vanuit alle delen van de wereld. De nieuwe terminal zal de LNG in kleinere hoeveelheden opsplitsen voor verdere distributie en zal vooralsnog bestaan uit een aanlegsteiger en twee laadpunten voor tankwagens. De LNG Break Bulk terminal zal naar verwachting eind 2014 in bedrijf worden genomen, afhankelijk van het verkrijgen van de relevante toestemmingen.

De LNG Break Bulk terminal vormt het begin van een kleinschalige LNG-keten in Nederland en Noordwest-Europa. Het project wordt verwelkomd door de Nederlandse overheid en sluit aan bij de recent aangekondigde ‘Green Deal’ voor de Waddenzee en het Rijnvaartgebied, een publiek-private samenwerking met als doel LNG te introduceren als een schone transportbrandstof voor tankwagens en schepen.

Eelco Hoekstra, Voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Vopak: “Wij zijn verheugd Shell als launching customer te mogen verwelkomen voor onze gezamenlijke LNG Break Bulk terminal bij Rotterdam. Dit is een grote stap in het faciliteren van LNG als een effectief alternatief voor traditionele transportbrandstoffen.”

Paul van Gelder, Voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Gasunie: “Met Shell hebben wij een mijlpaal bereikt in de ontwikkeling van dit nieuwe project. LNG biedt een oplossing voor de transportsector die vanaf 2015 zal worden geconfronteerd met strenge EU emissievereisten. Wij streven ernaar LNG Break Bulk-diensten te faciliteren als onafhankelijke aanbieders van infrastructuur, op basis van open toegang.”

Profiel Vopak

Vopak is 's werelds grootste onafhankelijke tankterminaloperator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare chemicaliën, gassen en olieproducten. Vopak exploiteert 84 terminals met een totale opslagcapaciteit van meer dan 28 miljoen cbm in 31 landen. Deze terminals liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie, waarvoor Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die hun weg naar een groot aantal industrieën vinden.

Profiel Gasunie

Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf. Het netwerk van Gasunie is één van de grootste gastransport-hogedruknetten in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Noord-Duitsland, tientallen installaties en circa 1.300 gasontvangstations. De totale jaarlijkse doorzet van gas bedraagt circa 125 miljard kubieke meter. Gasunie biedt transportdiensten aan via haar dochterondernemingen Gas Transport Services B.V. (GTS) in Nederland en Gasunie Deutschland Transport Services GmbH in Duitsland. Daarnaast biedt ze ook andere diensten aan op het gebied van gasinfrastructuur, waaronder gasopslag en LNG.

Nieuwsarchief