Gasunie en Gazprom eens over Nord Stream en BBL

06 nov 2007

De Russische gasmaatschappij Gazprom en het Nederlandse gasinfrastructuurbedrijf Gasunie hebben een overeenkomst getekend gericht op wederzijdse deelneming in de Nord Stream pijpleiding door de Baltische Zee en in de BBL, die Nederland met het Verenigd Koninkrijk verbindt. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het vervoer van gas voor Gazprom in het Gasunie-netwerk.

De ondertekening, door Alexei Miller, voorzitter van de Raad van Bestuur van Gazprom, en Marcel Kramer, voorzitter van de Raad van bestuur van Gasunie, vond plaats in het Kremlin, in het bijzijn van de Russische President Putin en premier Balkenende.

In de overeenkomst is vastgelegd dat Gasunie een aandeel van 9% verwerft in het kapitaal van Nord Stream AG. Gazprom behoudt 51% van de aandelen. De Duitse partners E.ON Ruhrgas en Wintershall dragen elk een aandeel van 4,5% over aan Gasunie en behouden een aandeel van elk 20%.

Daarnaast is overeengekomen dat Gazprom het recht heeft op aankoop van 9% van de aandelen in BBL Company, in welk geval Gasunie’s aandeel uitkomt op 51%. De andere BBL-partners, E.ON Ruhrgas en het Belgische Fluxys, behouden elk 20% van de aandelen.

Marcel Kramer: “Dit is een goede en belangrijke overeenkomst. Nord Stream gaat Europa voorzien van de broodnodige extra aanvoer van gas, dat nodig is om de afname in de binnenlandse productie, ook in Nederland, op te vangen. Bovendien betekent aanvoer via deze leiding meer keus voor de markt. Een duurzame energievoorziening voor de lange termijn komt daarmee een forse stap dichterbij. De doorzet in ons Nederlandse net en in de BBL wordt door onze deelname in Nord Stream ook geholpen. Bovendien is Nord Stream een stabiel en voldoende renderend project. Risico’s worden in het project op professionele wijze afgedekt, ook op het gebied van veiligheid en milieu. Van begin af aan hebben veel Europese bedrijven in dit project willen deelnemen. Wij zijn in 2006 formeel uitgenodigd en hebben sindsdien in nauwe samenwerking met de Nederlandse overheid naar dit resultaat toegewerkt.”

Miller verklaart: “Het tekenen van de overeenkomst markeert het begin van een nieuwe fase in de samenwerking met Gasunie. Door het realiseren van grootschalige projecten, gericht op de veilige en zekere belevering van Europese afnemers, leveren wij een belangrijke bijdrage aan de voorzieningszekerheid van het continent.” 

De ondertekening van deze overeenkomst vormt de afronding van de commerciële onderhandelingen die door Gazprom, mede namens de Duitse partners, en Gasunie afgelopen anderhalf jaar over wederzijdse deelneming zijn gevoerd. Het streven is om voor het einde van het jaar de toetreding van Gasunie tot Nord Stream AG te formaliseren.

Nieuwsarchief