Gasresearchproject EDGaR officieel van start

13 jan 2010

Het project EDGaR, waarin verschillende bedrijven en kennisinstellingen samenwerken om duurzame plannen gebaseerd op de vraag naar gas te ontwikkelen, is op 1 januari officieel van start gegaan. EDGaR, wat staat voor Energy Delta Gas Research Research, wordt voor 44 miljoen euro gefinancierd. Het project wordt uitgevoerd onder aanvoering van de Rijksuniversiteit Groningen (2RUG).

EDGaR wil uitgroeien tot het belangrijkste internationale kenniscentrum op het gebied van gas en duurzaamheid. Er zijn nog geen concrete plannen, maar wel drie hoofdthema’s. Allereerst moeten nieuwe initiatieven op het gebied van groene gassen, gasmengels, CO2-stromen en waterstofsynthetische gassen worden ontplooid. Het tweede thema is toekomstvaste energiesystemen. Het derde thema waar EDGaR zich op richt is het inspelen op de veranderende internationale gasmarkt. Daarnaast zijn er nog verschillende deelthema’s die nog uitgewerkt moeten worden.

De partners investeren zelf 22 miljoen euro in het project, de overige 22 miljoen komt uit verschillende subsidiepotten.

Bron: De Nederlandse Energiebranche

Nieuwsarchief