Gasopslag Bergermeer kan doorgaan

02 mei 2012

De gasopslag op de Bergermeerlocatie ten westen van Alkmaar kan doorgaan. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten.

In april vorig jaar stelden de ministers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en van Infrastructuur en Milieu het plan vast om gas op te slaan. Meerdere partijen vroegen de Raad om het rijksinpassingsplan en de bijbehorende vergunningen te vernietigen, maar die verklaarde woensdag de bezwaren ongegrond. Volgens de Raad van State zit er wel een aantal onduidelijkheden en onzekerheden aan de ondergrondse gasopslag, maar kan het rijksinpassingsplan wel doorgang vinden. De kans op een aardbeving wordt niet groter geacht dan in de periode dat er op de locatie gas werd gewonnen. Bovendien hebben experts erop gewezen dat de maximale kracht van een eventuele beving niet boven de 3,9 op de schaal van Richter komt.

Gasbedrijf Taqa Energy wil op de Bergermeerlocatie gas in de bodem opslaan, wat op een later moment geleverd kan worden. Er wordt een nieuwe gasbehandelings- en compressie-installatie gebouwd, veertien nieuwe aardgasputten worden gebouwd en er komen nieuwe gasleidingen. De gaswinning op de Bergermeerlocatie werd in 2003 beëindigd.

Tegen de uitspraak van de Raad van State kan niet in hoger beroep worden gegaan.

Bron: Rechtspraak.nl

Nieuwsarchief