Gasfakkels weg uit Nederlandse landschap

25 aug 2008

Gasfakkels, symbool bij uitstek, zijn uit het Noord-Nederlandse landschap aan het verdwijnen. De zestig meter hoge fakkeltoren die al jaren beeldbepalend is voor de gaswinningslocatie in het Groningse Slochteren, is deze maand tegen de vlakte gegaan. Dat maakte de NAM bekend.

De afgelopen jaren zijn in totaal dertien torens in Groningen, herkenbaar aan hun waakvlam, naar beneden gehaald. De fakkel in Slochteren was de laatste die verdwijnt. Op drie andere NAM-locaties, onder andere bij het Eemskanaal en in Tjuchem, blijven de torens voorlopig wel staan.

Het verdwijnen van de fakkeltoren, die diende voor veiligheid en onderhoud, maakt deel uit van een modernisering van de NAM-locatie. De toren in Slochteren wordt vervangen door een 25 meter hoge smalle fakkelpijp die begin 2009 op het terrein van de gaslocatie geplaatst zal worden. Omdat er voor de nieuwe installatie geen permanente waakvlam meer nodig is, bespaart de NAM jaarlijks ongeveer 600.000 m3 aardgas.

Het neerhalen van de fakkeltoren maakte deel uit van een renovatie van de gaslocatie bij Slochteren. Sinds 1997 zijn in totaal 29 NAM-locaties in het Groningen-veld onder handen genomen, waarvan ‘Slochteren’ de laatste is. Dankzij de renovaties van de winninglocaties kan de NAM nog zeker vijftig jaar gas winnen uit het Groningen-veld, aldus een woordvoerder.

 

Nieuwsarchief