GasTerra slaat alarm over terugdringen CO2-uitstoot

26 feb 2013

Het terugdringen van de uitstoot van CO2 kan worden gestagneerd omdat Europese elektriciteitsproducenten de inzet van goedkope kolencentrales verkiezen boven schonere gascentrales. Dat zegt GasTerra-topman Gertjan Lankhorst in het jaarverslag van de gashandelsonderneming.

De elektriciteitsproducenten halen veel goedkope kolen uit de Verenigde Staten. De prijs van Amerikaanse kolen daalde flink door een explosieve groei van de winning van schaliegas. Daardoor wordt er in de VS juist meer gas gebruikt om elektriciteit op te wekken. In Europa staan de schone gascentrales stil of produceren ze minimaal. Kolencentrales stoten veel meer CO2 uit dan de gascentrales.

Volgens Lankhorst is de verminderde inzet van gascentrales slecht voor de Europese gasmarkt en de klimaatdoelstellingen. Gascentrales kunnen snel hun productie aanpassen en spelen daardoor een belangrijke rol in de overgang naar meer duurzame energie. De centrales kunnen pieken en dalen in de productie van wind- en zonne-energie goed opvangen.   De gashandelsonderneming verkocht in 2012 zo’n 83,4 miljard kubieke meter gas. Dat is 4 procent minder dan in het jaar ervoor. Doordat de gemiddelde gasprijs hoger was, zag GasTerra de omzet stijgen van 21,1 miljard naar 23,4 miljard euro.  

Volgens GasTerra blijft Nederland zijn positie als gashandelsplaats versterken. Op de Nederlandse gashandelsbeurs Title Transfer Facility (TTF) werd in vorig jaar 775 miljard kuub gas verhandeld en dat is een stijging van 20 procent. De TTF is nu één van de belangrijkste gashandelsplaatsen van Europa. Het bedrijf ziet dat als signaal dat de geliberaliseerde gasmarkt goed functioneert.

Nieuwsarchief