Fryslân voortvarend verder met elektrisch varen

10 feb 2012

Elektrisch varen biedt kansen voor de Friese economie en het milieu. Het is goed voor de werkgelegenheid in de watersport en de jachtbouw. Daarom gaat de provincie Fryslân ook de komende jaren door met het stimuleren van elektrisch varen.

Dit nieuws maakt gedeputeerde Jannewietske de Vries bekend bij de opening van Boot Holland in Leeuwarden. De afgelopen twee jaar fungeerde de provincie al als proeftuin voor het elektrisch varen. Het resultaat is dat er intussen 440 elektrische boten rondvaren in de provincie. Ook zijn er zo’n 50 oplaadpunten in jachthavens en andere plaatsen op het Friese.vaarwater. Hierdoor is de CO2-verminderd met 61 ton per jaar.

Bedrijven in de jachtbouw hebben in 2010 en 2011 veel ervaring opgedaan met de in- en ombouw van elektrische motoren in boten. Verhuurders hebben hun vloot ‘geëlektrificeerd’. Ze zijn daar enthousiast over, want deze elektrische boten hebben een hoge bezettingsgraad. Vooral Duitse gasten hebben interesse. Uit een evaluatie blijkt verder dat de subsidieregeling voor de aanschaf van een elektrische boot of voor ombouw geleid heeft tot een omzet van € 2,2 miljoen in de Friese jachtbouw. Inclusief de export van elektrische boten is er sprake van een totale omzet van € 7,9 miljoen.

In de periode 2012-2015 gaat de provincie Fryslân hiermee door. De subsidieregeling voor elektrisch varen (aankoop elektrische boot of ombouw) en de regeling voor oplaadpalen van € 270.00 per jaar lopen door. Daardoor kunnen er meer snellaadpunten, verspreid over heel Fryslân, worden geplaatst. Bovendien komt er een vervolg op de subsidieregeling voor particuliere boten, zodat het aanlat elektrische boten snel toeneemt. Samen met gemeenten werkt de provincie bovendien aan elektrische vaarroutes (‘electric only’).

Provinciale Staten hebben met het vervolg ingestemd, toen zij het Uitvoeringsprogramma Friese Merenproject vaststelden. Elektrisch varen maakt deel uit van het Friese Merenproject, dat  bedoeld is om  Fries vaarwater aantrekkelijker te maken voor toeristen. In 2015 heeft de provincie samen met gemeenten, Wetterskip Fryslân en andere organisaties € 450 miljoen in de Friese meren geïnvesteerd.

Boot Holland

Het Friese Merenproject presenteert zich op watersportbeurs Boot Holland samen met de afdeling Nautische Zaken, de varende dienst van de provincie Fryslân. Er is informatie te vinden over  projecten die van Fryslân een nog betere watersportbestemming maken.

Scheepvaartmeesters vertellen over de taken van de provincie Fryslân op het gebied van veiligheid en doorstroming op het water. Speciale aandacht is er voor de nieuwe campagne ‘Handle je pk’s’ die jonge watersporters wijst op de regels en gevaren van snelvaren.

Bron: Provincie Fryslân

Nieuwsarchief