Friesland op weg naar 1200 elektrische auto’s en boten

27 mei 2010

Eind 2012 rijden er 500 elektrische auto’s en varen er 700 elektrische boten in Friesland. Dinsdag 25 mei 2010 ondertekenden de provincie Friesland, de gemeente Leeuwarden, Alliander, Essent, ProRail, NOM, NHL Hogeschool, Energy Valley en Stifting Elektrysk Farre Frylân een samenwerkingsovereenkomst. Door aankoop van eigen auto’s, aanleg van een infrastructuur en acties met proefritten willen de samenwerkingspartners deze doelen bereiken. De samenwerking draagt ook bij aan de werkgelegenheid en kennisontwikkeling rondom duurzame mobiliteit.


De eerste actie van de samenwerkingsovereenkomst is het opzetten van een projectorganisatie. Deze zorgt voor de noodzakelijke versnelling en onderlinge afstemming van alle activiteiten. ‘We willen in Friesland koploper zijn. Samenwerken is een noodzakelijk stap om meters te maken. Zelf hebben we een belangrijke voorbeeldfunctie. De provincie Friesland is de eerste provincie met twee volledige elektrische dienstauto’s,’ geeft gedeputeerde Piet Adema aan.

Ongeveer 85 mensen moeten eind 2012 werkzaam zijn op dit thema. ‘Economie en milieu kunnen heel goed samengaan’, zegt Isabelle Diks, wethouder milieu van de gemeente Leeuwarden. Siem Jansen van de NOM ziet dat mobiliteit en daarbij betrokken bedrijvigheid wereldwijd een trekker is van innovatie en werkgelegenheid. ‘Verdergaande uitrol van elektrische mobiliteit zorgt voor nieuwe, schone(re) oplossingen voor de transportbehoefte van mensen en goederen en kan oude economie een impuls geven. Daar kan ons bedrijfsleven zeker een rol in spelen. Kijk alleen al naar de vooruitgaan die bij elektrisch varen op zonenergie wordt geboekt.’

Voor auto’s en boten dienen eind 2012 ruim 800 laadpunten te worden geplaatst. Naast de huidige vijf normale oplaadpunten is vorige week in Leeuwarden Europa’s eerste snellaadstation voor elektrische voertuigen onthuld.

Bron: Essent

Nieuwsarchief