Friese woning levert energie aan stroomnet

13 jun 2013

De woning van Marcellus de Graaf in het Friese Goutum levert jaarlijks zo'n 4000 kWh energie aan energiebedrijf Greenchoice. Dat meldt de Leeuwarder Courant. De zonnepanelen op het dak van de nieuwbouwwoning leveren jaarlijks 9500 kWh op, terwijl De Graaf en zijn vriendin dankzij een hele rits energiebesparende maatregelen slechts 5500 kWh verbruiken. De energie wordt voor één euro aanGreenchoice verkocht.

De woning van De Graaf ligt in de groene wijk It Grien waar vrij gebouwd kan worden, op voorwaarde dat de gebouwde huizen volledig energieneutraal zijn. De Graaf gaat dus nog net even wat verder, met dank aan 125 meter aan zonnepanelen op het dak en een aantal slimme energiebesparende foefjes. Zo zijn alle kozijnen voorzien van acht centimeter dik glas, is de voordeur luchtdicht af te sluiten, is zelfs de kruipruimte geïsoleerd en zijn rondom de ramen vensters geplaatst die de zon in de zomer tegenhoudt en in de winter juist versterkt naar binnen laat schijnen.

Het huis, dat niet alleen energieneutraal is maar ook nog bijna geen koolstofdioxide  produceert, is ontworpen door de Zweedse architect Gerd Wingardh en wordt in Nederland gebouwd door het Friese bouwbedrijf Planhus.

Bron: Leeuwarder Courant    

Nieuwsarchief