Friese gedeputeerde wil vervolg op Solar Challenge

12 jul 2012

 

De provincie Fryslân is zeer ingenomen met de DONG Energy Solar Challenge. Zó ingenomen zelfs dat het de race ook het komend jaar, en nog vele jaren daarop, wil blijven steunen. Dat maakte de Friese gedeputeerde voor Economie en Duurzame Energie Hans Konst (PvdA) woensdag 11  juli bekend tijdens de Energy Valley Solar Day. Dat was een evenement in Bolsward waar prijswinnaars bekend werden gemaakt van de deelnemers aan de Elfstedentocht met boten op zonne-energie, die nog tot zaterdag duurt. Bovendien was het een netwerkbijeenkomst waar tal van betrokkenen bij energie in Noord-Nederland elkaar konden treffen.

De Solar Day werd gehouden op het Sportveldencomplex ‘Het Bolwerk’ en trok veel publiek. Niet alleen genodigden, maar alle belangstellenden konden een kijkje nemen bij de zonne-boten.

Volgens de Friese gedeputeerde heeft de Elfstedentocht voor boten op zonne-energie zich ontwikkeld tot een zeer aansprekend evenement. ‘De Solar Challenge is uniek in de wereld, met deelnemers uit landen variërend van Brazilië tot Polen. Onze economische toekomst is verbonden met het ontwikkelen van zonne- en andere duurzame energie. Daarom steunen we dit evenement graag tot in lengte van jaren’, aldus de gedeputeerde.

In Fryslân varen inmiddels al 440 elektrische boten. In het jaar 2015 moeten dat er 3000 zijn. ‘Als ons dat lukt, dan staan wij als provincie op de eerste plaats wat betreft elektrisch varen. Dat wij daar zo actief te mee zijn heeft alles te maken met onze droom: Fryslân onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen’, zo betoogde gedeputeerde Hans Konst.

Nieuwsarchief