Friese Solar Challenge volgend jaar naar Groningen

09 jul 2013

De DONG Energy Solar Challenge komt volgend jaar naar de provincie Groningen. De Solar Challenge is een tweejaarlijkse internationale race tussen boten aangedreven door zonne-energie. De proloog en een sprint vinden in Blauwestad (gemeente Oldambt) plaats. Ook is er een etappe gepland van Blauwestad naar de stad Groningen en van Groningen, via Zoutkamp (gemeente De Marne) naar Drachten.

Voorgaande edities van de zonnebotenrace speelden zich uitsluitend af op de Friese wateren. De organisatie wil, net als bij grote wielerrondes als de Tour de France, tijdens de vijfde editie het standaard parcours verlaten en de proloog en de eerste etappe buiten de provincie Friesland laten plaats vinden. Projectdirecteur Albert Bosscha vindt het uitstapje naar de provincie Groningen een logische keuze. "Groningen heeft op vaargebied voldoende mogelijkheden. Daarnaast is de afstand die nodig is om aan te sluiten op de bestaande route makkelijk te overbruggen."

Donderdag 25 juni 2014 strijken de deelnemers neer in Blauwestad. Dan vindt ook de bootkeuring plaats. De organisatie verwacht dat tijdens de Solar Challenge ook andere evenementen zullen aanhaken, waaronder sponsorbijeenkomsten en eenĀ  cultureel nevenprogramma. Zaterdag 28 juni 2014 wordt de proloog en de sprint gevaren. De eerste etappe eindigt zondag 29 juni in gemeente Groningen.

Bron: Solar Challenge

Nieuwsarchief