Flexigas feestelijk afgetrapt: een intelligent biogasnet

02 mrt 2010

Gistermiddag is bij RenQi in Groningen de feestelijke aftrap gegeven van het biogasproject Flexigas. Dit project, waarbij meerdere kennisinstellingen en bedrijven samenwerken, gaat onderzoek doen naar de toepassingsmogelijkheden van biogas. Zij steken er gezamenlijk ruim  3.100.000 euro in. Onlangs kende de gemeente Groningen ruim 300.000 euro toe aan het project en daarna heeft de provincie Groningen dit voorbeeld gevolgd met een bijdrage van ruim 600.000 euro. Koers Noord, Pieken in de Delta en OP-EFRO maakten de financiering rond met een bijdrage van bijna 2.200.000 euro.


Momenteel is het nog zo dat biogas eerst moet worden opgewaardeerd tot aardgaskwaliteit voordat het ingevoed kan worden in het aardgasnet. Flexigas richt zich juist op de mogelijkheden van biogas zonder die opwaardering, en heeft tot doel een intelligent biogasnet te ontwikkelen. De aftrap werd gegeven door Johan Boekema projectleider bij RenQi, en Wim van Gemert, wetenschappelijk directeur van het RenQi laboratorium, dat gehuisvest is in het pand van KEMA Gas.

Volgens van Gemert, die ter plekke door Boekema werd benoemd tot ‘groen gasgoeroe’, kan Noord-Nederland dankzij Flexigas haar kennispositie op het gebied van gas inzetten richting verduurzaming. ‘We gaan van monogas, het Groningenveld, naar multigas. Daar valt niet alleen het gas onder dat afkomstig is uit andere landen, maar ook zeker het gas uit duurzame bronnen.

Doel is om in teamverband tot een co-innovatie te komen en bovenop de Noord-Nederlandse gasrotonde, een biogasrotonde te ontwikkelen. Hiermee wordt volgens Van Gemert de positie van de Energy Valley regio danig versterkt, zowel op handelsniveau als op kennisniveau.

Nieuwsarchief