Feestelijke ingebruikname ‘Warmte van de buren’ Noord-Sleen

16 apr 2012

‘Warmte van de buren’ heet het unieke project dat op donderdag 26 april aanstaande om 13.30 uur van start gaat bij het Bosbad Noord-Sleen. Dit project houdt in dat het zwembad gratis wordt verwarmd met de restwarmte van de biovergister die 500 meter van het zwembad staat. De vergistingsinstallatie wekt duurzame energie op uit biomassa van veehouderij en akkerbouw.

De eigenaar van deze biovergister, de familie Hazelaar, geeft samen met gedeputeerde Tanja Klip-Martin het startsein voor de ingebruikname van het project. Het vergisten levert elektriciteit op, maar bij dit proces komt ook restwarmte vrij. Deze vrijgekomen warmte wordt nu door het zwembad gebruikt om het zwembadwater en het douchewater te verwarmen. De aansluiting van de installatie, die globaal uit 500 meter leiding en een pomp bestaat, is afgelopen winter door de vrijwilligers van het Bosbad aangelegd.

Ongeveer 50 leerlingen van basisscholen uit de omgeving nemen donderdagmiddag 26 april meteen de proef op de som en duiken gezamenlijk in het warme water. Vooraf krijgen de kinderen op een school een les over het warmteproject en is er een kleurwedstrijd aan verbonden. Daarnaast onthullen de gedeputeerde, de familie Hazelaar en de voorzitter van het Bosbad gezamenlijk een bijzondere afbeelding. In de vorm van een stripverhaal is hier te zien hoe de warmte van de biovergister gebruikt wordt in het zwembad. Op een ludieke en heel toegankelijke manier krijgen bezoekers van het bad uitleg over het warmteproject.

De investering van € 85.000,00 is voor de stichting Bosbad Noord-Sleen fors. De financiering komt voor een deel uit eigen middelen en voor een deel uit een lening. De lening werd mogelijk door een borgstelling van de Drentse Energie Organisatie. Voor de stichting betekent het warmteproject een flinke besparing in de exploitatiekosten van € 10.000,00 per jaar.

Bron: Stichting Bosbad Noord-Sleen

Nieuwsarchief