Essent reageert op actie Greenpeace: centrale in Eemshaven is modern en efficiënt

07 okt 2010

“De centrale die wij aan de Eemshaven bouwen is een zeer moderne en efficiente centrale. Hij behoort daarmee tot een nieuwe generatie centrales die vele malen schoner produceren dan de conventionele centrales.” Dat is de reactie van energiereus Essent op de actie die Greenpeace is gestart tegen de bouw van energiecentrales in de Eemshaven. Essent heeft naar aanleiding daarvan mails gehad van mensen die bezorgd zijn over de bouw van deze centrales. Essent geeft aan de bezorgdheid te begrijpen, maar zegt ook dat die zorg niet terecht is.

“Samen met een groot aantal natuur- en milieuorganisaties en overheden werken wij aan een milieuconvenant voor het gebied rond de Eemshaven, waarin nog eens extra aandacht wordt geschonken aan de natuur en het milieu. Greenpeace doet hier als één van de weinige milieuorganisaties niet aan mee. Dat is hun eigen keuze. Wat Essent betreft is Greenpeace van harte welkom om zich alsnog bij de vorming van dat milieuconvenant aan te sluiten”, aldus Essent.

De centrale, met een vermogen van 1600 megawatt, zal volgens Essent het hoogst haalbare rendement halen dat we tot nu toe kennen, namelijk 46 procent. De huidige Nederlandse centrales hebben een gemiddeld rendement van 36 procent. Een hoger rendement betekent ook minder uitstoot van CO2, het spaart brandstof en geeft minder reststoffen, zo verklaart de energiereus in een reactie.

Behalve op steenkool, gaat de centrale ook op biomassa draaien. Daarmee wordt niet alleen de CO2-uitstoot beperkt, maar worden ook fossiele brandstoffen bespaard. 

Bron: Essent

Nieuwsarchief